Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

ΦΟΙΤHΤΙΚΗ ΖΩΗ – ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ;

Μόλις τελείωσες το σχολείο και καθώς έσπασες τα δεσμά του σπηλαίου του διαβάσματος, αδημονείς για την είσοδο σου στις Πανεπιστημιακές πύλες της ανεμελιάς και της ανείπωτης τρέλας. Νιώθεις να κατακλύζεσαι από συναισθήματα που πλημμυρίζονται από μία ζωηρή επιθυμία να ανακαλύψεις τα μονοπάτια του υπέροχου αυτού ταξιδιού. Σε καταλαβαίνω, αλήθεια. Όσο κλισέ και ντεμοντέ να ακούγεται, όντως τα φοιτητικά χρόνια μένουν ανεξίτηλα μέσα μας και τα αναπολούμε σφοδρά μεγαλώνοντας. Αλλά εντάξει τώρα, επειδή μεταξύ μας μιλάμε, δεν είναι πάντα όλα τόσο μελένια και ρόδινα. Να θυμάσαι πως απαιτείται και κόπος αν θέλεις να μην βρίσκεσαι στην λίστα των αέναων φοιτητών. Μην το πάρεις κατάκαρδα, είναι πολύ ουσιαστική και όμορφη εμπειρία τα φοιτητικά χρόνια, αλλά δεν είναι και ακριβώς αυτό που βλέπεις στις ταινίες στα αμερικάνικα κολλέγια.


Πάμε να σπάσουμε έναν έναν τους μύθους:

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΝΟΥΜΕΡΟ 1



Το διάβασμα σε Πανεπιστημιακό επίπεδο δεν είναι τόσο βεβαρυμμένο όσο των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΜΕΓΑΛΟ ψέμα. Το αστείο είναι ότι αυτό θα το διαπιστώσεις αρκετά νωρίς και ίσως να αποθαρρυνθείς και λίγο. Ωστόσο, αυτό που οφείλεις να θυμάσαι είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίζεις το διάβασμα και την αφομοίωση των μαθημάτων σου, διαφέρουν κατά πολύ από τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο του σχολείου και των πανελλαδικών εξετάσεων. Η παρακολούθηση των μαθημάτων σου, σε συνδυασμό με την αφιέρωση ουσιαστικού διαβάσματος είναι αυτά που θα χαράξουν τον δρόμο του επιθυμητού αποτελέσματος. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να διαβάσεις πολύ περισσότερο από όταν διάβαζες στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η ακαδημαϊκή ύλη ξέρεις κάποιες φορές είναι τεράστια και συνήθως οι πηγές από την οποία θα την αντλήσεις παραπάνω από μία.


ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΝΟΥΜΕΡΟ 2

Τα φοιτητικά χρόνια είναι σίγουρη επιτυχία στην κοινωνικοποίηση, την καλοπέραση και στις σχέσεις.


Μμμμμ…. Όπως είπα και παραπάνω και ελπίζω να έδωσες βάση, μην πιστεύεις ότι παρακολουθείς στην τηλεόραση. Το χάσμα που χωρίζει ορισμένες φορές την πραγματικότητα από αυτό που πλασάρεται στην τηλεόραση απέχει κάτι χιλιάδες χιλιόμετρα. Πολλές φορές θα συναντήσεις φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν την κοινωνική ζωή που επιθυμούσαν και κυρίως δραστηριοποιούνται κατά μόνας. Είναι αυτοί οι φοιτητές που πάντα βλέπεις να κάθονται μόνοι στα έδρανα, ή αυτή η μερίδα των φοιτητών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχείς συναντήσεις της παρέας, εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων.
 


ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΝΟΥΜΕΡΟ 3

Ανεξαρτησία ίσον η απόλυτη ελευθερία.

Όλοι μας πριν υπάρξουμε φοιτητές, περιμέναμε αγωνιωδώς την ενηλικίωση ως το σημείο αναφοράς της κατάκτησης της απόλυτης ελευθερίας, της απόλυτης αυτοτέλειας και κατάκτησης του ενήλικου κόσμου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτό. Δυστυχώς το αντώνυμο των δικαιωμάτων και της ελευθερίας είναι οι υποχρεώσεις, οι οποίες πάνε πάντα πακετάκι με τα δικαιώματα. Δεν γλίτωσε κανείς από δαύτες. Δεν θα λογοδοτείς σε κανέναν για το τι ώρα έφαγες, τι ώρα βγήκες, εάν διάβασες, όμως θα είσαι υπόλογος για τις υποχρεώσεις που τρέχουν, την επιμέλεια του σπιτιού σου, την προετοιμασία του φαγητού σου, του συντονισμού του προγράμματος σου και της κοινωνικής σου ζωής. Θα αναπολείς τα ωραία παιδικά, εφηβικά χρόνια που η μόνη σου έννοια ήταν αν σε αγαπάει η Μαρία ή ο Γιώργος και αν θα σε πιάσει αδιάβαστο/η ο ιστορικός με το τεφτέρι.


ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΝΟΥΜΕΡΟ 4

Η παπαγαλία η βαθμοκρατική.

Δεν αντιλέγω, σίγουρα θα χρειαστεί να απομνημονεύσεις με τον πατροπαράδοτο τρόπο των πανελλαδικών εξετάσεων κάποιες έννοιες ή ορισμούς αλλά μην γελιέσαι. Αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσεις ότι στο Πανεπιστήμιο θα καλείσαι πολύ συχνά να απαντάς και να αναπτύσσεις την δική σου οπτική και κριτική ανάλυση πάνω στο οποιοδήποτε ζήτημα. Γι’αυτό μην επαναπαύεσαι στις δάφνες σου και κοίτα να αφομοιώνεις όσα μαθαίνεις για να είσαι σε θέση να απαντήσεις σε τέτοιου τύπου ερωτήματα, γιατί θα καλείσαι αν όχι πάντα, πολύ συχνά.


ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΝΟΥΜΕΡΟ 5

Δεν βαριέσαι, θα πάω Σεπτέμβρη που είναι πιο εύκολα.



Είπαν και γελάσαμε όσοι βαδίσαμε στην κατηφόρα του Σεπτεμβρίου. Αν κάτι οφείλεις να θυμάσαι αφού διαβάσεις το παρόν άρθρο, είναι το εξής:  ότι μπορείw να το κάνεις τώρα, μην το αναβάλεις για αύριο. Η φήμη που κυκλοφορεί ότι ο Σεπτέμβριος είναι πιο εύκολος σε θεματολογία και σε χρονικά περιθώρια δεν ευσταθεί. Μην αμελείς την παρακολούθηση των μαθημάτων σου, γιατί η συνεχής τριβή με το αντικείμενο είναι ζωτικής σημασίας, και οι αερολογίες περί Σεπτεμβρίου δεν αληθεύουν. Πανομοιότυπες εξετάσεις είναι με αυτές των άλλων εξαμήνων. Κάνε λοιπόν το κουράγιο, να σηκωθείς πουρνό πουρνό και να πας στα πρωινά μαθήματα, και η αποφοίτηση σου στο εύλογο όριο του προγράμματος σπουδών, θα σε επιβραβεύσει απόλυτα.

  

Η πρόκληση της φοιτητικής ζωής είναι γλυκόπικρη. Ο συνδυασμός ανεμελιάς, διασκέδασης αλλά και συνέπειας στις φοιτητικές σου υποχρεώσεις, είναι ο ιδανικότερος δρόμος που οφείλεις να ακολουθήσεις. Να βγεις, να χαρείς, να διασκεδάσεις, να μείνεις ξάγρυπνος μέχρι το πρωί δημιουργώντας όνειρα με φίλους, αλλά να μην ξεχνάς ότι το όπλο σου για κάνεις πραγματικότητα τα όνειρα σου, είναι το πτυχίο σου. Κόπιασε λοιπόν… για το μέλλον σου !



Πηγή: https://www.offlinepost.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου